دکتر فرشته دماریام » ناباروری » درمان های موثر نازایی و ناباروری
مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

درمان های موثر نازایی و ناباروری

ناباروری و نازایی مساله ای است که امروزه گریبانگیر بسیاری از زوج های ایرانی شده است. عواملی نظیر بيماري، استرس، اضطراب و افسردگی، مصرف غذاهای آماده و نیمه آماده، مصرف داروهاي شيميايي، قرار داشتن در محيط​هاي صنعتي و آلوده باعث شده به طور تقریبی در ایران 20 درصد از زوج ها یا یکی از آنها مشکل نازایی و ناباروری داشته باشد.

موضوع شایان توجه این است که امروزه با به خدمت گرفتن انواع تکنیک های جدید درمانی، این مشکل قابل درمان است.

در این مطلب تلاش خواهیم کرد از متدهای درمان نازایی در زنان صحبت کنیم.

درمان ناباروری

راه های درمان اولیه نازایی

برای هر خانمی که با مشکل عدم باروری مواجه است، انجام آزمایشات مختلف و سونوگرافی و تصویربرداری از جمله روش هایی است که از سوی متخصص زنان، زایمان و نازایی اتخاذ می شود.

قطعا یکی از آرزو های هر زوجی داشتن یک فرزند سالم است. امروزه افرادی که نمی توانند باردار شوند با پیشرفت علم می توانند برای رسیدن به آرزوی خود تلاش هایی انجام دهند.

درمان های متعددی برای نازایی وجود دارد که ابتدایی ترین درمان که هر پزشکی در مرحله ی اول به بیمار خود تجویپز می کند درمان با دارو است.

البته اگر این درمان جواب ندهد فرد نباید نگران باشد زیرا راه حل های قوی تری هم وجود دارند که فرد می تواند امتحان کند.

در ادامه به بررسی این راه ها خواهیم پرداخت.

بارداری

درمان با دارو

درمان دارویی جزء اولین روش هایی درمان ناباروری است که از سوی بهترین دکتر زنان زایمان انجام می شود. درمان دارویی برای زنانی که از مشکل تخمک گذاری و تنبلی تخمدان رنج می برند، بسیار اثرگذار است.

تجویز داروهایی نظیر کلومیفن‌ سیترات، متفورمین، لتروزول یا گنادوتروپین بسیار کارگشا است که باعث تحریک تخمدان ها و در نتیجه تخمک گذاری بیشتر می شود. بسیاری از خانمها پس از مصرف دوره کوتاه دارو، شانس بارداری شان بالا می رود.

لقاح درون رحم با روش  IUI

از این روش بعد از اینکه از درمان دارویی نتیجه ای حاصل نشد، استفاده می شود. در آی یو آی، اسپرم از مرد گرفته شده و با وسایل خاصی به رحم زن تزریق می شود. این روش، شانس بارداری زن را به شکل قابل توجهی بالا می برد. متخصص زنان، زایمان و نازایی در اغلب اوقات داروهای مخصوص بارداری را در شروع دوره ماهانه تجویز می کند.

پس از آنکه تخمک با مصرف دارو، تحریک شد، اسپرمی که از مرد گرفته شده توسط ابزاری شبیه لوله در عرض چند دقیقه به رحم زن منتقل می شود. حدود دو هفته بعد از انجام این روش، تست بارداری از زن گرفته می شود. این روش معمولا برای زوج هایی که پس از یک سال تلاش برای بارداری به موفقیت نرسیده اند، خانمهای بالای 35 سال، خانمهایی که سابقه چند بار سقط جنین دارند و یا از عفونت رحم رنج می برند و مردانی که تحرک زیادی در اسپرم شان ندارند، توصیه می شود.

درمان ناباروری
درمان ناباروری به روش IUI و IVF

لقاح خارج از رحم با روش  IVF

این تکنیک یکی دیگر از متدهای درمان نازایی است. زمانیکه انسداد یا آسیب لوله های رحم، مشکلات لگن، تعداد و تحرک پایین اسپرم باعث شود راه رسیدن اسپرم به تخمك در رحم با اختلال مواجه شود و یا اصلا به رحم نرسد از روش لقاح خارج از رحم که درون محیط آزمایشگاه انجام می گیرد، استفاده می شود.

این شیوه برای هر دو مورد مرد و زن که مشکل ناباروری با علت های زنانه و مردانه دارند، توصیه می شود و شانس بارداری را تا میزان قابل توجهی بالا می برد. IVF در چند مرحله انجام می شود. ابتدا، خانم با مصرف دارویی که توسط متخصص زنان، زایمان و نازایی تجویز شده، هورمونی مصنوعی در داخل بدنش آزاد می شود که منجر به رشد و تحریک سریع تخمک ها می شود.

پس از آن، رشد فولیکول ها توسط پزشک بررسی می شود و یک داروی به بدن برای رشد و بلوغ تخمک ها تزریق می شود. بعد از این مرحله با وارد کردن سوزن باریکی به واژن که درد زیادی نیز ندارد، تخمک ها را خارج می کنند و از سوی دیگر نمونه اسپرم نیز از مرد گرفته می شود. تخمک و اسپرم گرفته شده در آزمایشگاه در کنار هم قرار می گیرند تا لقاح انجام شود.

پس از لقاح، مجددا تخمک های بارور شده که رویان نام دارند به درون رحم خانم تزریق می شود. رویان قرار گرفته در رحم در صورت موفقیت آمیز بودن به تشکیل جنین می انجامد. تست بارداری دو هفته بعد از انجام این روش گرفته می شود.

میکرواینجکشن یا تزریق اسپرم به تخمک (ICSI)

ميکرواينجکشن؛ شيوه ای تخصصي براي درمان ناباروري هایی است که علتی مردانه داشته و مرد اسپرم کمی تولید می کند و یا قادر به تولید اسپرم نیست، استفاده می شود. زمانیکه درمان های دیگر بر روی افراد نتیجه بخش نیست، این متد که به درمان ناباروری‌ های شدید کمک زیادی می کند، پیشنهاد می شود.

مراحل ICSI همان مراحل IVF است، با این تفاوت که فرایند جمع‌آوری اسپرم ممکن است، تفاوت داشته باشد. تخمک های تخمدان​ هایی که توسط داروهاي محرک تحريک شده اند، استخراج می شود. همچنین اسپرمی که پیش از این از مرد گرفته شده، پس از لقاح در آزمايشگاه حدود سه تا پنج روز بعد به داخل رحم زن انتقال داده می شود. بعد از دو هفته تست بارداری گرفته می شود.

درمان های جایگزین

زمانی که هیچ یک از روش ها و درمان های اتخاذ شده در زوج نتیجه بخش نباشد، بهترین متخصص زنان و زایمان به سراغ روش های جایگزین می رود. در درمان جایگزین، معمولا پزشک زنان و زایمان بعد از اطمینان از اینکه درمان های اولیه بر روی مرد یا زن و یا هر دو جوابگو نیست با مشاوره با متخصصان جنین شناسی، داخلی، غدد، ژنتیک، عفونی و روانپزشکی به این روش اقدام می کند.

اهدای تخمک

این روش در زنانی که تخمدان ندارند، مبتلا به بیماری های نارسایی تخمدان هستند، بیماری های ژنتیک دارند و اصرار به باروری در سنین بالا دارند، انجام می گیرد. اهدای تخمک که در بعضی از مراکز درمان ناباروري و نازايي انجام می گیرد، از یک خانم تخمک اهدایی گرفته می شود. از سوی دیگر اسپرم نیز از مرد گرفته می شود و در محیط آزمایشگاه تخمک اهدایی با اسپرم در کنار هم قرار می گیرند تا لقاح انجام شود. پس از آن رویان به داخل رحم زن تزریق می شود و در صورت موفقیت آمیز بودن، رویان به دیواره رحم می چسبد و جنین را تشکیل می دهد.

رحم جایگزین

زمانیکه مشکلی از نظر تخمک، اسپرم و تشکیل جنین در زوج وجود ندارد اما خانم به دلیل نداشتن رحم سالم به صورت مادرزادی یا در نتیجه حادثه یا عمل جراحی، امکان پروش، نگهداری و حمل جنین را ندارد یا بارداری برای زن خطر بالایی دارد این روش از سوی متخصص نازایی پیشنهاد داده می شود.

در این متد در محیط آزمایشگاه تخمک و اسپرم از زوج گرفته شده و لقاح بر روی آن انجام می شود. سپس جنین به رحم خانم داوطلب که هیچگونه مشارکت ژنتیکی در تشکیل جنین نداشته باشد، تزریق می شود. فرد سوم پس از طی 9 ماه بارداری و وضع حمل، نوزاد را به پدر و مادر تحویل می دهد.

همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد با انجام هر یک از روش های فوق، ناتوانی نازایی و ناباروری در زوج ها تقریبا از بین رفته است که می توان با کمک بهترین متخصص زنان و زایمان و نازایی حاذق و توانمند به بهترین راه حل رسید. در صورت تمایل نیز می توانید برای مشکلات بارداری خود به دکتر فرشته دماری یام؛ متخصص زنان، زایمان و نازایی مراجعه کنید.

نتیجه گیری

امروزه با پیشرفت علم دیگر بارداری یک آرزو نیست و اگر شما در ارومیه زندگی می کنید و باردار نمی شوید می توانید با مراجعه به بهترین متخصص زنان ارومیه به داشتن فرزندی سالم نزدیک شوید. در حال حاظر روش هایی وجود دارد که بسیاری از افراد می توانند با این روش ها به راحتی به بارداری دست یابند.

دکتر فرشته دماری یام

متخصص زنان زایمان و نازایی
دوره دیده تخصصی زیبایی زنان؛ نازایی،لاپاراسکوپی و سکسولوژی
انجام هزاران زایمان طبیعی و سزارین
انجام اعمال جراحی زیبایی زنان
مقالات مرتبط
چند روز بعد از تخمک کشی انتقال انجام می شود؟

چند روز بعد از تخمک کشی انتقال انجام می شود؟

چند روز بعد از تخمک کشی انتقال انجام می شود؟ پاسخ این سوال را در ادامه باهم بررسی خواهیم کرد.جهت درمان ناباروری با IVF و کسب اطلاعات بیشتر به سایت دکتر فرشته دماری یام مراجعه کنید. چند وقت بعد از پانکچر باید برای...

ناباروری ثانویه، علت و روش درمان

ناباروری ثانویه، علت و روش درمان

کسانی که ناباروری ثانویه را تجربه می کنند، پس از بارداری موفق  اول برای باردار شدن بعدی دچار مشکل هستند. درست مانند ناباروری اولیه، ناباروری ثانویه می تواند به دلیل مشکلی در هر نقطه از فرآیند طبیعی  و تا حدودی پیچیده ...

لاپاراسکوپی در درمان نازایی

لاپاراسکوپی در درمان نازایی

لاپاراسکوپی یکی از روش‌هایی است که در درمان ناباروری به کار برده می‌شود. لاپاراسکوپ وسیله‌ای است که با استفاده از دوربین متصل به آن می‌توان داخل بدن را مشاهده نمود. بنابراین جهت تشخیص هرگونه مشکل ساختاری و عملکردی در...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

5 دیدگاه ها
  1. امیر حسین

    سلام می خوام اسپرم اهدا کنم به آدرس مراجعه کنم یه روزی؟

    پاسخ
    • drdamariyam

      سلام در خصوص این مساله می توانید با دکتر به صورت آنلاین مشاوره کنید.

      پاسخ
  2. نورس کرمی

    با سلام من میخوام تخمک اهدایی بگیرم در ارومیه هستم کجا مراجعه کنم

    پاسخ
    • drdamariyam

      با سلام. شما می توانید از طریق شماره 04433460633 اقدام کنید. همچنین آدرس به شرح زیر است:
      ارومیه مولوی 2، ساختمان بهبود، طبقه 2، واحد 5

      پاسخ
  3. فرزانه

    در مورد رحم دو شاخ اطلاعات ميخاستم

    پاسخ
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مطب