دکتر فرشته دماریام » بارداری و زایمان » آیا تیروئید باعث ناباروری می شود ؟
مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه

آیا تیروئید باعث ناباروری می شود ؟

بیماری های تیروئید چه پرکاری تیروئید و چه کم کاری تیروئید در دوران بارداری نسبتاً شایع است و درمان آن در این دوران مهم است.
غده های تیروئیدی در افراد درست در زیر تار های صوتی واقع شده است که به عنوان بخشی از غدد درون ریز به حساب می آیند. همچنین هورمون های تیروئیدی در تنظیم متابولیسم بدن ، تنظیم درجه حرارت ، وزن، کلسترول و سطح انرژی است نقس اساسی و مهمی را ایفا می کنند.در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با موضوغ تیروئید و نقش آن در ناباروری آشنا سازیم.

نقش کم کاری تیروئید در ناباروری زنان

هورمون های تیروئیدی از هورمون های تحریک کننده تیروئید (TSH)  تولید می شود. و از طریق غده ی هیپوفیز تنظیم می گردد. حال اگر غده هیپوفیز در تولید هورمون های تحریک کننده تیروئید مشکل پیدا کند، می تواند عارضه هایی را در بدن افراد به وجود آورد. که گاه ممکن است بسیاری از عملکرد های بدن را کم کند و یا بیش از حد کند. در واقع کم کاری تیروئید سبب کمبود هورمون های تیروئیدی می شود. اما پر کاری تیروئیدی منجر به تولید بیش از حد هورمون های تیروئیدی در بدن می گردد.
زنان، به ویژه در سن بالا ( آنهایی که بیش از 60 سال سن دارند ) ، بیشتر به کم کاری تیروئید مبتلا می شوند. کم کاری تیروئید ، باعث می شود تعادل طبیعی واکنش های شیمیایی در بدن و مخصوصا در سیستم تناسلی مختل شود. این بیماری به ندرت در مراحل اولیه علایم دارد ، اما با گذشت زمان ، کم کاری تیروئید درمان نشده می تواند منجر به مشکلاتی شود.
کم کاری تیروئید در خانمها در دوران باروری ممکن است با عوارضی همراه باشد. سطح پایین هورمون تیروئید می تواند به بی نظمی تخمک گذاری منجر شده که باعث کاهش باروری می شود. در واقع کم کاری تیروئید یکی ازعوامل ناباروری خانمها در نظر گرفته می شود و متخصص زنان و نازایی در ارزیابی علل ناباروری در زوج های نابارور ، آزمایش تیروئید را چک می کنند. علاوه بر این ، برخی از علل کم کاری تیروئید ( مانند اختلال خودایمنی ) می توانند باروری را تحت تاثیر قرار داده و باعث نازایی شوند.همچنین افراد مبتلا به کم کاری تیروئید به علت افسردگی ، دچار کاهش میل جنسی شده که بر رابطه زناشویی و تمایل به باروری افراد تأثیر دارد. اختلال عملکرد تیروئید می تواند باعث ناباروری غیر قابل توجیه شود.

تاثیر تیروئید بر تخمک گذاری


سطح غیرطبیعی هورمون‌های تیروئید تأثیر زیادی درتخمک‌گذاری و عادت ماهانه دارد. مشکلات تیروئید می‌تواند باعث تغییر سطح هورمون‌های بارداری و همچنین اختلال در چرخۀ کنترل این هورمون و ایجاد مشکلاتی در فرایند تخمک‌گذاری و چرخۀ عادت ماهانه شود. مراحل اولیه ی اختلال عملکرد تیروئید می‌تواند باعث تغییراتی در فرایند تخمک‌گذاری و همچنین قابلیت پذیرش آندومتر برای لانه‌گزینی جنین شود که این موارد می‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در باروری فرد شود.

نقش تیروئید در ناباروری

ناباروری در زنان دلایل مختلفی داردکه اختلالات هورمونی یکی از مهم ترین دلایل نازایی می باشد معمولاً در زنانی نابارور و یا زنانی که مبتلا به آندومتریوز و سندروم تخمدان پلی کیستیک هستند، بیماری تیروئید بیشتر دیده می شود.

هورمون های تیروئیدی از طریق روش های مختلفی می توانند برروی عملکرد تخمدان ها تاثیر بگذارند و موجب ناتوانی زنان درتخمک گذاری و حتی نازایی درآنها شوند.

  • هیپوتیروئیدیسم یا(کم کاری تیروئید) با کاهش سطح SHBG  باعث کاهش هورمون تستوسترون توتال و افزایش هورمون تستوسترون آزاد می گردند.
  • هیپوتیروئیدیسم اولیه TSH را افزایش و T4  راکاهش میدهد درصورتی که کم کاری تیروئید ثانویه TSH  را کاهش و هورمون TRH  را افزایش می دهد و از این طریق باعث افزایش پرولاکتین و کاهش تخمگ گذاری می شود.
  • هورمون تیروئید در لقاع تخمک نقش بسیار مهمی دارد  و همچنین از طریق هورمون FSH در تولید استروژن نقش مهمی دارد.
  • در بیماری تیروئید دو فاکتور خود ایمنی مانند آنتی تیروگلوبولین آنتی بادی و AntiTpo  می توانند مانع لقاح تخمک و ناباروری گردند.
  • کم کاری تیروئید می تواند سطح هورمون پرولاکتین را افزایش داده و از این طریق موجب ایجاد کیست در تخمدان و ناباروی گردد.
  • سطح غیرطبیعی هورمون های تیروئیدی باعث به وجود آمدن اختلال درتخمک گذاری و عادت ماهیانه می شود.
  • اخلالات هورمون های تیروئیدی باعث کوتاه شدن فاز لوتئال می شوند و زمانی که این فاز کوتاه شود ممکن است که تخمک بارور شده از طریق قاعدگی از بدن خارج شود.
  • اختلالات هورمون های تیروئیدی باعث بر هم خوردن تعادل هورمون های استروژن و پروژسترون می شود.

البته شایان به ذکر است که کم کاری و یا پرکاری تیروئید در مردان نیز می تواند موجب ناباروری گردد. درواقع در این شرایط اسپرم هایی که تولید می شوند فاقد تحرک کافی هستند و یا افزایش پرولاکتین در این افراد موجب کاهش تولید هورمون تستوسترون و در نتیجه موجب ناباروری می گردد

دکتر فرشته دماری یام

متخصص زنان زایمان و نازایی
دوره دیده تخصصی زیبایی زنان؛ نازایی،لاپاراسکوپی و سکسولوژی
انجام هزاران زایمان طبیعی و سزارین
انجام اعمال جراحی زیبایی زنان
مقالات مرتبط
درمان HPV در ارومیه

درمان HPV در ارومیه

برای درمان HPV چه راهکارهایی لازم است؟ آیا میدانید تکنیک های درمان ویروس مقاربتی شامل چه راهکار هایی می شود؟ آیا راهی برای پیگیری این اختلال وجود دارد؟ در این مقاله از سایت دکتر فرشته دماری یام قصد داریم به هر آنچه...

چکاپ های روتین زنان در ارومیه

چکاپ های روتین زنان در ارومیه

چکاپ های روتین زنان شاما چه موارد می شود؟ آیا با آزمایش های لازم برای غربالگری های دوره ای زنان آشنایی دارید، در این مقاله از وبسایت دکتر فرشته دماری یام قصد داریم به هر آنچه باید در ارتباط با آزمایش های دوره ای زنان...

میومکتومی در ارومیه

میومکتومی در ارومیه

میومکتومی چیست؟ میومکتومی رحم چگونه است؟ این از جمله سوالات متداولی است که بعد از توصیه این جراحی از جانب متخصص زنان ذهن افراد را درگیر می کند. آیا بعد از میومکتومی می توان باردار شد؟ مراحل انجام این جراحی چگونه است و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + سیزده =

تماس سریع