مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

افتادگی رحم

رحم عضوی از بدن زنان است که محل رشد جنین می باشد. این عضو از بدن انتهای واژن و در کاسه لگن قرار دارد و بوسیله ی عضلات واژن حفظ می شود، در صورتیکه در این عضلات اختلال ایجاد شود و دچار ضعف شوند افتادگی رحم اتفاق می افتد. در این پدیده رحم دچار افتادگی شده و پایین می آید. ممکن است این مشکل با برآمدگی رحم نیز همراه باشد.

عوامل مختلفی در این بیماری تاثیر دارند مانند فعالیت کم، بالا رفتن سن و یا زایمان های زیاد و پشت سر هم. در ادامه این مقاله به بررسی عوامل و علائم و تشخیص و درمان این اختلال خواهیم پرداخت. بهتر است با مشاهده هر یک از علائم هر چه سریع تر به بهترین دکتر زنان مراجعه کنید.

عوامل تاثیرگذار در افتادگی رحم

افتادگی رحم می تواند در اثر دلایل مختلفی اتفاق بیافتد که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

یکی از عوامل بسیار مهم در بروز افتادگی رحم زایمان طبیعی می باشد. در برخی زایمان ها ممکن است به لگن فشار زیاد وارد شود و یا عضلات واژن که وظیفه حفظ و نگهداری رحم را دارند ضعیف شده و در نگه داری رحم در جای خود ناتوان شوند.

یکی دیگر از عوامل موثر در این اختلال بالا رفتن سن می باشد. افزایش سن استروژن را کاهش داده و رحم را به سمت واژن سوق می دهد.

ژنتیک را می توان یک عامل مهم در نظر گرفت برای مثال در برخی افراد پس از چند زایمان دشوار ممکن است چنین اتفاقی نیافتد در حالی که ممکن است فرد دیگری تنها با انجام یک زایمان ساده دچار این اختلال شود.

بیماری هایی که سبب فشار آمدن به شکم می شوند، مشکلات عروق مغزی، مشکل و یا انسداد مجاری ادراری و یا عفونت نیز می توانند در افتادگی رحم نقش داشته باشند.

سرفه مزمن، افتادگی لگن و شل شدن عضلات آن و چاقی نیز ممکن است به عنوان عاملی برای بروز افتادگی رحم در نظر گرفته شوند.

در افتادگی رحم عضلات کنترل کننده رحم در جای خود دچار اختلال و شل شدگی می شوند و نمی توانند رحم را در جای خود نگه دارند. در نتیجه رحم پایین مده و در محل خود قرار نمی گیرد.

با افتادگی رحم، مثانه و دیگر ارگان ها نیز ممکن است جابجا شده و با مشکلاتی روبرو شوند. از جمله این مشکلات عبارتند از:

احساس درد در لگن

احساس فشار

مشکلات ادرار  و مثانه

درمان افتادگی رحم

افتادگی رحم یک عارضه است که معمولا با افتادگی مثانه همراه می باشد که ممکن است باعث بی اختیاری ادرار در فرد شود. بسیاری از افراد علت این اختلال را ناشی از زایمان طبیعی می دانند این در حالی است که بسیاری از پزشکان هنوز اصرار به زایمان طبیعی دارند زیرا تفکر این افراد اشتباه است. پزشکان در این زمینه معتقد اند که این بیماری قابل درمان بوده و نسبت به سزارین عوارض کمتری دارد.

برای اقدام به درمان این اختلال لازم است ابتدا نسبت به تشخیص درست اقدام کنیم. برای این کار پزشک لگن شما را معاینه می کند و ممکن است پیشنهاد انجام سونوگرافی را بدهد تا مطمئن شود شما به افتادگی لگن دچار شده اید. درمان افتادگی لگن به دو روش انجام می شود:

روش جراحی برای درمان افتادگی رحم

این نوع از درمان دارای دو روش مجزا می باشد که معمولا برای موارد شدید استفاده می شود که عبارتند از:

جراحی ترمیمی

در این جراحی پزشک رحم را در جای خود قرار داده و با اتصال عضلات به یکدیگر باعث رفع ضعف عضلات می شود.

هیسترکتومی

در این نوع از روش درمان پزشک اقدام به خارج کردن رحم از شکم یا واژن به وسیله ابزار خاصی می کند.

روش های غیر جراحی درمان افتادگی رحم

همچنین می توان با انجام روش های زیر این افتادگی رحم را در صورت خفیف بودن درمان کرد:

کم کردن وزن

این عامل سبب کاهش فشار وارده به لگن می باشد.

بلند نکردن اجسام سنگین

این کار از فشار آمدن به عضلات لگن جل.گیری می کند.

قرار دادن پساری

این ابزار با قرار گیری در زیر دهانه رحم از طریق واژن سبب بالا ماندن رحم می شود و از افتادگی جلوگیری می کند.

مصرف استروژن

مصرف این هورمون با تجویز پزشک می تواند سبب بازسازی بافت واژن و سفت شدن عضلات آن شود.

انواع افتادگی رحم

افتادگی رحم می تواند به صورت های مختلفی ظاهر شود که از خفیف تا شدید متغیر می باشند. در صورتی که این افتادگی به صورت خفیف ظاهر شود خیلی علائم خاصی ندارد و معمولا در معاینات دوره ای پزشک متوجه آن می شود. اگر این اختلال به صورت متوسط ظاهر شود ممکن است فرد احساس کند چیزی از واژن او در حال خارج شدن است و یا فشاری از داخل به واژن وارد می شود. این فشار ها همراه با درد در کمر و شکم مانند دوران قاعدگی بروز می کنند.

زمانی که این افتادگی به صورت شدید باشد سبب بیرون زده شدن رحم از واژن شده و به دلیل این که با لباس زیر برخورد دارد می تواند باعث زخم و در اغلب موارد بروز عفونت شود.

این بیماری در صورتی که پیش از یائسگی بروز کند با پریود های نامنظم و ترشحات واژن همراه می باشد. همچنین طبیعی است که فرد دچار ناتوانی در ادرار، عفونت رحم، بی اختیاری ادرار و مشکلات جنسی شود.

شیوع افتادگی رحم

افتادگی رحم ممکن است در هر سنی اتفاق بیافتد اما در بیشتر موارد در سنین بالا و پس از یائسگی بروز می کند. این افتادگی در خانم هایی که به طور مکرر زایمان طبیعی داشته اند و یا دارای عضلات یا بافت های ضعیف در ناحیه واژن هستند بیشتر قابل مشاهده است.  با این حال ممکن است این بیماری در خانم های جوان نیز بروز کند.

برای مثال ممکن است بر اثر فشاری که در اثر عطسه، خنده، فریاد کشیدن، دویدن و انجام برخی ورزش ها به فرد می آید با گذشت زمان افتادگی رحم اتفاق بیافتد.

پیشگیری از افتادگی رحم

اولین قدم در جهت پیشگیری از این عارضه حفظ تناسب اندام و دوری از افزایش وزن است زیرا بالا رفتن وزن می تواند در بروز بسیای از بیماری ها موثر باشد. همچنین از آن جایی که یکی از عواملی که باعث افتادگی رحم می شوند زایمان است، به شدت ورزش پس از از زایمان توصیه می شود. ورزش باید به طور منظم انجام شودتا سبب سفت شدن عضلات در این ناحیه شود. بهتر است از یبوست نیز با تغییر رژیم غذایی جلوگیری شود زیرا می تواند سبب تضعیف عضلات لگن شود.

دکتر فرشته دماری یام

متخصص زنان زایمان و نازایی
دوره دیده تخصصی زیبایی زنان؛ نازایی،لاپاراسکوپی و سکسولوژی
انجام هزاران زایمان طبیعی و سزارین
انجام اعمال جراحی زیبایی زنان
مقالات مرتبط
خشکی واژن و راهکارهای درمانی فوری

خشکی واژن و راهکارهای درمانی فوری

خشکی واژن به چه علت به وجود می آید؟ آیا سریع ترین راهکار های درمانی را می دانید؟ در این مقاله قصد داریم به درمان خشکی واژن و هز آنچه به این موضوع مربوط است بپردازیم. آیا خشکی واژن از علائم یائسگی است؟ به این اختلال...

تست پاپ اسمیر چیست و چرا انجام می‌شود؟

تست پاپ اسمیر چیست و چرا انجام می‌شود؟

تست پاپ اسمیر نوعی غربالگری تشخیصی مخصوص بانوان برای سرطان رحم و بررسی عوامل ایجاد کننده سرطان گردنه رحم است. این غربالگری باوسیله ی نمونه برداری از رحم انجام می شود. این نمونه پس از انتقال به آزمایشگاه مورد بررسی قرار...

درمان بی اختیاری ادرار در بانوان

درمان بی اختیاری ادرار در بانوان

درمان بی اختیاری ادرار در بانوان چگونه امکان پذیر است؟ آیا بی اختیاری ادرارا درمان دائمی دارد؟ در این مقاله از سایت دکتر فرشته دماری یام قصد داریم به راهکار های درمانی در حوزه درمان بی اختیاری ادرار در زنان با معرفی...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با مطب