لقاح داخل رحمی که با عنوان IUI شناخته می شود، به معنای قرارگیری مستقیم اسپرم داخل رحم می باشد. در رابطه جنسی طبیعی، مایع منی وارد واژن می شود و اسپرم از راه دهانه رحم وارد رحم می شود و به تخمک می رسد.
IUI نیز مشابه روند گفته شده می باشد. اسپرم ها در محیط آزمایشگاهی از مایع منی گرفته و مستقیما داخل رحم کاشته می شوند. توجه داشته باشید این اقدام باید زمان تخمک گذاری که تخمک ها از تخمدان آزاد می شوند، صورت گیرد.
آیا درمان ناباروری با IUI برای من مناسب است؟
IUI، اولین گزینه درمانی مستقیم برای بسیاری از بیماران می باشد، اما در صورت وجود مشکلات مربوط به لوله های فالوپ، تجویز نمی شود. چرا که لوله های فالوپ برای به هم رسیدن تخمک و اسپرم باید باز باشند و عملکرد خوبی داشته باشند.
برخی مشکلات مردانه خفیف نیز با IUI درمان می شوند، چرا که اسپرم ها برای آماده سازی در محیط آزمایشگاهی جمع آوری می شوند. امکان انجام این روش با اسپرم اهدایی و یا فریز شده نیز وجود دارد.
در صورتی که مشکل قابل توجهی در آنالیز مایع منی مشاهده شود و اسپرم با کیفیت در مایع منی وجود نداشته باشد، روش لقاح خارج رحمی یا IVF از سوی پزشک تجویز خواهد شد.
از IUI می توان در درمان مشکلات تخمک گذاری نیز استفاده کرد، چرا که می تواند در سیکل طبیعی خانم ها و یا در ترکیب با القای تخمک گذاری انجام شود. اگر تخمک گذاری منظم نباشد و یا تخمک گذاری صورت نگیرد، امکان درمان ناباروری با بررسی های مداوم، بهبود تخمک گذاری و قرارگیری اسپرم های غلیظ شده در همان زمان وجود دارد.
IUI چگونه انجام می شود؟
صرف نظر از این که IUI در سیکل طبیعی قاعدگی انجام می شود و یا در ترکیب با القای تخمک گذاری، پزشک از اسکن اولتراسوند تخمدان برای تعیین زمان تخمک گذاری و زمان قرارگیری اسپرم ها استفاده می کند.
جهت انجام IUI، ابتدا مایع منی گرفته می شود. اسپرم ها در محیط آزمایشگاهی از مایع منی جدا خواهند شد. اسپرم های خالص و آماده شده، با استفادده از لوله ای ظریف به نام کاتتر داخل رحم قرار می گیرند.
اسپکولوم، داخل واژن قرار می گیرد تا کاتتر از این طریق وارد شود.
روند کاملا ساده ای که نیازی به بیهوشی ندارد.
IUI برای چه کسانی کاربرد دارد؟
- افرادی که مشکلات باردار نشدنشان دارای هیچ توضیحی نمی باشد.
- افرادی که با انجام تست pct متوجه غلیظ بودن موکوس سرویکس در آن ها می شویم که این غلظت سبب عدم عبور اسپرم ها می شود.
- کسانی که همسرانشان مشکلات خفیف در اسپرم یا نعوظ دارند.
- مواجه بودن با اختلالات تخمک گذاری
- مردانی که مایع منی آن ها آنتی اسپرم آنتی بادی دارد.
- هنگامی که مرد ناتوان در انزال باشد.
IUI به چه کسانی پیشنهاد نمی شود؟
- برای کسانی که مشکل باردار نشدنشان مربوط به بسته بودن لوله های رحمی است.
- زنان یائسه
- زنانی که مشکل ناباروری آن ها مربوط به تخمدان های آن هاست.
- زنانی که در قسمت لگن دچار زخم ها شدید هستند.
- اختلالات شدید مردان یا اختلال اندومتریوز در زنان
ترکیب IUI با القای تخمک گذاری
اگر روند تخمک گذاری به صورت منظم نباشد، ابتدا داروهای هورمونی در نظر گرفته می شود تا به تنظیم تخمک گذاری کمک شود.
در بسیاری از موارد، تخمک گذاری در طول سیکل قاعگی بررسی می شود تا مشخص گردد که آیا فولیکولی در سطح تخمدان تولید می شود یا خیر. با بررسی اندازه فولیکول ها، زمان تخمک گذاری و زمان مناسب و دقیق قرارگیری اسپرم ها مشخص خواهد شد.
در برخی خانم ها، نیاز به تحریک تخمک گذاری با تزریق هورمون هایی است که قبل از IUI باید انجام شود. IUI، 24 تا 48 ساعت بعد از تزریق انجام خواهد شد.
نوصیه می شود برای درمان ناباروری، به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
آیا احتمال بروز عوارض با IUI وجود دارد؟
اگر روند درمان با القای تخمک گذاری همراه باشد، احتمال بروز سندرم تحریک بیش از حد تخمدان وجود دارد. بدین معنا که بدن واکنش های بیش از حدی نسبت به هورمون های تخمک گذاری نشان می دهد. سیکل های IUI باید به طور مرتب با استفاده از اسکن اولتراسوند و یا آزمایش خون بررسی گردد. گاهی نیاز است تغییری در دوز داروها ایجاد و یا روند درمان قطع شود.
در صورتی که نیاز به القای تخمک گذاری باشد، بیش از یک فولیکول تخمک رشد می کند. در صورتی که بیش از یک تخمک بالغ در اولتراسوند مشاهده شود، احتمال چند قلوزایی بیشتر خواهد بود.
از دیگر عوارض احتمالی این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورت وجود آلودگی در هر کدام از ابزار ها در حین انجام IUI امکان ایجاد عفونت وجود دارد.
- داشتن درد های شکمی
- بروز انقباضات رحمی در صورتی که هنگام شستشو مایع منی دقت لازم اعمال نشود.
نحوه پیگیری درمان IUI و میزان موفقیت آن
در این روش ابتدا 7 روز بعد از انجام لقاح، سطح پروژسترون اندازه گیری می شود. که عدد موفقیت آن بالای 15 است. در نهایت هم با گذشت دو هفته از انجام IUI تست بارداری انجام می گیرد.
روش های افزایش موفقیت در روش IUI
- و مصرف دارو ها و ویتامین های مخصوص بارداری
- ورزش کردن و رژیم غذایی مناسب برای زن و مرد
- پرهیز از مصرف الکل و دخانیات برای مرد و زن
- عدم استفاده مردان از آنتی بیوتیک در 14 روز گذشته
- نپوشیدن شلوار تنگ و جلوگیری از دوش آب داغ در مردان به علت کم شدن جریان خون در بیضه ها
درصد موفقیت
درصد موفقیت در انجام این روش برای بارداری به چند عامل وابسته است برای مثال یکی از عوامل موثر سن است. این روش برای افراد با سنین بالا توصیه نمی شود و بهتری کاندیدا زنان زیر 35 سال هستند. همچنین افرادی که تخمک هایشان دارای ذخیره بالایی دارند از موفقیت بالا تری برخوردارند. یکی دیگر از عوامل موثر در موفقیت این روش بالا بودن تحرک اسپرم هاست.
لقاح درخل رحمی شانس باروری را ارتقا می بخشد. حدود ده درصد زوجینی که تحت درمان IUI قرار می گیرند، بارداری موفقی را خواهند داشت. از آن جایی که IUI نسبت به IVF هزینه هایی کمتری را به همراه دارد و کم تهاجمی تر است، بسیاری از زوجین در ابتدا به دنبال این روش درمانی خواهند بود، مگر این که بنا به دلایل پزشکی امکان انجام این روش وجود نداشته باشد.
Source: https://www.lifefertility.com.au/resources/factsheets/intrauterine-insemination-iui-2/
0 دیدگاه