قرصهای ضد بارداری داروهایی هورمونی به شمار میروند که همانطور که از نامشان مشخص است، برای جلوگیری از باردار شدن افراد استفاده می شوند. این قرص ها با جلوگیری کردن از تولید تخمک در بدن عمل می کنند. به این صورت که وقتی چیزی برای بارور شدن از طریق اسپرم وجود نداشته باشد، مسلماً بارداری نیز نمی تواند اتفاق بیفتد. همچنین علاوه بر این، قرصهای ضدبارداری می توانند در درمان پریودهای نامنظم، آکنه، اندومتریوز و سندرم پیش از قاعدگی (PMS) نیز کمک کننده باشند. همانطور که از عنوان مشخص است، ما در این مقاله قصد داریم به عوارض قرص های ضد بارداری بپردازیم.
در ارتباط با عوارض این قرص ها باید بدانید که آن ها از فردی به فرد دیگر متفاوت هستند. این موضوع به خاطر ماهیت هورمونی بودن قرص های ضد بارداری است. همچنین علاوه بر این قرص های مختلف نیز عوارض جانبی متفاوتی در افراد ایجاد می کنند. برخی از رایجترین عوارض قرص های ضد بارداری عبارتند از: به وجود آمدن لکهی بینی، حالت تهوع، سر درد و حساس شدن سینه ها. ما در ادامه به بررسی تک تک این عوارض جانبی، و همچنین خطرات و اثرات طولانی مدت قرص های ضد بارداری خواهیم پرداخت.
عوارض قرص های ضد بارداری
در کشور ایالات متحدهی آمریکا، حدود 12.6٪ از زنان دارای سنین بین 15 تا 49 سال از قرص های ضد بارداری استفاده می کنند. این قرص ها بر سطوح هورمونی افراد تاثیر می گذارند و می توانند منجر به بروز عوارض جانبی مختلفی شوند. معمولاً این عوارض در عرض 2 تا 3 ماه برطرف می شوند، اما می توانند به صورت طولانی تری نیز باقی بمانند. در اینجا این نکته نیز گفتنی است که، استفاده از این قرصها برای اکثر زنان بی خطر و بدون بروز عوارض خاصی است.
توجه کنید، اگر عوارض جانبی مربوط به قرص های ضد بارداری مصرفی شما برای مدت طولانی ای طول کشید و یا اینکه آن ها بسیار ناراحت کننده هستند، بهتر است که با یک پزشک، در مورد امتحان یک برند دیگر و یا استفاده از روش دیگری برای جلوگیری از بارداری صحبت کنید. در ادامه به 7 مورد از اصلی ترین عوارض قرص های ضد بارداری خواهیم پرداخت.
لکه بینی (spotting) در بین پریودها
زمانی که خونریزی واژینال در بین دوره های قاعدگی اتفاق می افتد، به آن خونریزی ناگهانی یا لکه بینی (spotting) گفته می شود. ممکن است این خونریزی، مانند خونریزی های خفیف یا ترشحات قهوه ای رنگ واژن به نظر برسد.
می توان گفت لکه بینی شایع ترین عارضهی جانبی قرص های ضد بارداری است. این عارضه به این خاطر اتفاق میافتد که بدن در حال تطبیق خود با سطوح متغیر هورمونها است و رحم نیز در حال سازگاری خود با داشتن پوششی نازکتر از زمان های دیگر است.
مصرف قرصهای ضد بارداری طبق دستور پزشک و به طور منظم می تواند به جلوگیری از بروز خونریزی ناگهانی یا لکه بینی کمک کند.
حالت تهوع
برخی از افراد در اولین بار مصرف قرصهای ضد بارداری حالت تهوع خفیفی را تجربه می کنند، اما این حالت معمولاً فروکش خواهد کرد. مصرف کردن قرص به همراه غذا و یا قبل از خوابیدن، ممکن است که در جلوگیری از بروز این عارضه کمک کننده باشد.
توجه داشته باشید، کنترل بارداری نباید باعث این شود که افراد همیشه احساس بیماری داشته باشند. اگر حالت تهوع شما شدید است و یا چندین ماه طول کشیده، بهتر است که با یک پزشک متخصص صحبت کنید.
حساس شدن سینه ها
مصرف قرصهای ضدبارداری اغلب می تواند باعث حساس شدن سینهها شود، به ویژه بلافاصله پس از شروع کردن به مصرف آنها. پوشیدن سوتین حمایتی می تواند به کاهش حساسیت سینه کمک کند. همچنین علاوه بر این، همراه با افزایش حساسیت سینهها، هورمون های موجود در قرص های ضد بارداری می توانند سینه ها را بزرگتر کنند.
توجه کنید در صورت درد شدید در سینه و یا سایر تغییرات پستانی، حتما با بهترین متخصص زنان زایمان صحبت کنید.
سردرد و میگرن
بروز و یا افزایش دفعات سردرد و میگرن یکی دیگر از عوارض قرص های ضد بارداری به شمار می رود. هورمونهای موجود در این قرص ها مسبب این اتفاق اند. دلیل این موضوع این است که تغییر کردن میزان هورمونهای جنسی زنانه در بدن، یکی از اصلیترین دلایل سردرد و میگرن شناخته می شود. علائم و شدت سردرد ناشی از این قرص ها می تواند به دوز مصرفی و یا نوع قرص بستگی داشته باشد. به طور مثال، قرص های دارای دوز های پایین کمتر می توانند باعث ایجاد علائم شوند.
نکتهای جالب که در اینجا می توان به آن اشاره کرد این است که اگر میگرن و سردرد فردی با بیماری PMS همراه باشد، مصرف قرص های ضد بارداری ممکن است که سردرد را در او کاهش دهد.
افزایش وزن
افزایش وزن اغلب به عنوان یکی از عارضه های جانبی احتمالی قرص های ضد بارداری به شمار می رود. اگرچه که هنوز تحقیقاتی این موضوع را تایید نکرده است.
به صورت تئوری، قرص های ضد بارداری می توانند منجر به افزایش احتباس مایعات و یا وزن آب بدن شوند. همچنین علاوه بر این، آنها می توانند منجر به افزایش چربی و یا تودهی عضلانی بدن نیز شوند. با این وجود، برخی از افراد نیز ممکن است در عوض، کاهش یافتن وزن را در هنگام مصرف قرص های ضد بارداری گزارش کنند.
تغییر کردن خلق و خو
همانطور که می دانید هورمون ها نقش مهمی را در تعیین کردن خلق و خو و احساسات افراد ایفا می کنند. تغییرات سطوح هورمونی، که مصرف قرص های ضد بارداری ممکن است باعث ایجاد آن شود، می تواند بر خلق و خوی افراد تاثیر بگذارد.
بر اساس مطالعهای که در سال 2016 بر روی 1 میلیون زن دانمارکی انجام شد، ارتباطی بین قرصهای ضد بارداری و افسردگی مشخص شد.
اگر شما برای مصرف این قرص ها نگران تغییرات خلقی خود هستید، می تواند در این باره با پزشک خود صحبت کنید. اگر بروز علائم با مصرف قرص ارتباط داشته باشد، تغییر نوع قرص می تواند به افراد در این زمینه کمک کند.
کاهش یافتن میل جنسی
یکی دیگر از عوارض قرص های ضد بارداری کاهش یافتن میل جنسی افراد است. این موضوع نیز به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد.
0 دیدگاه