دکتر فرشته دماریام » بارداری و زایمان » مراقبت های بعد از زایمان سزارین
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

مراقبت های بعد از زایمان سزارین

مراقبت ‌های بعد از زایمان سزارین برای کاهش عوارض ناشی از سزارین بسیار مهم هستند. تا زمانی که یک مادر با نکات مراقبتی آشنایی نداشته باشد، قادر به بازیابی سلامت جسمانی کامل خود نخواهد بود. به همین دلیل پزشکان توصیه می‌کنند که مادر بعد از سزارین از بدن خود مراقبت کند و نحوه صحیح خوابیدن را نیز بداند. در بیمارستان باید یک سری نکات خواص رعایت شوند اما با توجه به حضور پزشک یا پرستار در این محیط، نگرانی چندانی وجود نخواهد داشت. مهم‌ترین بخش مراقبت بعد از زایمان سزارین به مراقبت از مادر در خانه بر می‌گردد. نحوه استراحت کردن، نحوه خوابیدن،  مراقبت‌های بدنی و تغذیه و…. برای بهبود سریعتر بسیار اهمیت دارند. در ادامه در این باره صحبت خواهیم کرد.

مراقبت‌ های پس از عمل سزارین در بیمارستان

مراقبت‌ های پس از عمل سزارین در بیمارستان

به طور کلی مادرانی که زایمان سزارین دارند، ۴ روز بعد از زایمان باید در بیمارستان بستری شوند. اگر شرایط جسمانی مادر مستعد باشد، امکان دارد پزشک زودتر او را مرخص کند. با توجه به این که چند روز ابتدایی بعد از سزارین در بیمارستان سپری می‌شود، باید به مراقبت های بعد از زایمان سزارین در بیمارستان توجه داشته باشید:

  • معمولا پزشکان و پرستاران برای کاهش درد بیماران از داروهای مسکن استفاده می‌کنند. در این دوران راه بروید و قدم بزنید تا گردش خون در بدن بهبود یابد.
  • بعد از زایمان زخم سزارین پانسمان می‌شود. پس باید در زمانی مناسب نسبت به تعویض پانسمان اقدام کنید.
  • در این دوران باید با نوزاد خود نیز در ارتباط باشید و به آن شیر بدهید.
  • بهتر است پس از زایمان برای افزایش قوای بدنی خود از مایعات و غذا استفاده کنید.

مراقبت‌ های بدنی بعد از سزارین

فراموش نکنید که زایمان سزارین نوعی زایمان دردناک و سخت است. بنابراین شما باید به فکر بدن خود نیز باشید. بخشی از مراقبت های بعد از زایمان سزارین مربوط به تقویت بدن است. در این دوران نباید فعالیت‌های ورزشی را انجام دهید و ورزش کنید. بهتر است تنها به راه رفتن و پیاده روی آرام اکتفا کنید. چرا که تحرک اندک سبب جلوگیری از لخته شدن خون خواهد شد.

اگر خواستید عطسه یا سرفه کنید، باید این کار به ارامی انجام شود تا بخیه‌ها آسیب نبینند. به لگن خود فشار وارد نکنید و غذاهای مقوی بخورید. شما باید به مدت ۸ هفته از بدن خود مراقبت کنید تا به زندگی عادی خود برگردید.

خونریزی بعد از سزارین چند روز طول میکشد؟

بلافاصله بعد از این که عمل سزارین انجام می‌شود، مادران دچار خونریزی خواهند شد. این خونریزی در ابتدا شدید است اما رفته رفته کاهش پیدا می‌کند. یکی از مهم‌ترین دلایلی که باعث می شود خانم‌ها چند روز در بیمارستان بستری بمانند، این است که تا ۴۸ ساعت بعد از عمل خونریزی شدید دارند. خونریزی شدید نیز به دلیل بریده شدن رگ خونی یا اتونی رحم است. در کل بر اساس تجربه پزشکان معتقد هستند که ۴ هفته مادران خونریزی خواهد داشت.

در صورتی که به مراقبت های بعد از زایمان سزارین توجه داشته باشید، ممکن است خونریزی سریعتر بند بیاید. در برخی موارد که مادران بیماری‌های رقت خون دارند، ممکن است خونریزی تا ۶ هفته نیز طول بکشد. در صورتی که متوجه افزایش دوران خونریزی شدید، باید سریعا به یک پزشک مراجعه نمایید.

نکات مراقبتی و بهبود اسکار سزارین

مراقبت های بعد از زایمان سزارین برای بهبود اسکار و جای زخم نیز اهمیت دارند. نکات که در ادامه بیان می‌کنیم، باعث می‌شوند که جای زخم بعد از زایمان سزارین سریعا برطرف شود:

· تمیز کردن زخم:

یکی از نکات مهم در مراقبت های بعد از زایمان سزارین این است که زخم و اسکار همیشه باید تمیز باشند. شما هر روز یک بار باید با آب و صابون زخم روی شکم خود را بشویید. به گونه‌ای که آب روی زخم چکه کند. زمانی که استحمام تمام شد، می‌توانید زخم را با یک حوله یا دستمال تمیز خشک کنید.

· هوادهی کردن:

جریان هوا باعث می‌شود که زخم‌های روی پوست سریعا برطرف شوند. بنابراین باید لباس‌های آزاد بپوشید تا هوا در آن جریان پیدا کند.

· ویزیت‌های منظم:

ویزیت‌های منظم نیز جایگاه ویژه‌ای در مراقبت های بعد از زایمان سزارین دارند. اولین معاینه بعد از انجام این جراحی حدودا ۳ هفته بعد انجام خواهد شد. معاینه دیگر نیز در دوازدهمین هفته بعد از زایمان انجام می‌شود. یک مادر باید نسبت به ویزیت‌های منظم توجه داشته باشد تا زخم خود را بهبود دهد.

· متوقف کردن ورزش:

طبق مراقبت های بعد از زایمان سزارین برای ترمیم زخم‌های ناشی از زایمان سزارین نباید تا چند هفته ورزش کنید. ورزش کردن باعث می‌شود که زخم شما جوش نخورد و برش‌های سطحی به برش‌های عمقی تبدیل شوند. مادرانی که سزارین کرده‌اند، به جز فرزند خود نباید هیچ شیء دیگری را بلند کنند. حتی اگر فکر می‌کنند که بدن آن‌ها به بهبود کامل دست یافته است در مورد ورزش کردن باید با پزشک خود هماهنگ کنند.

· حرکت کردن:

پزشکان توصیه می‌کنند که شما فعالیت‌های آهسته و آرامی را در طول روز داشته باشید. حرکت کردن برای ترمیم زخم و اسکار بعد از سزارین بسیار مناسب است.

· جلوگیری از برخورد با نور خورشید:

بهتر است در سال اول بعد از زایمان سزارین از قرار گرفتن زخم در معرض نور خورشید جلوگیری شود. چرا که نور خورشید می‌تواند جای زخم را برجسته‌تر کند.

مدت زمان بهبودی اسکار سزارین چقدر است؟

یکی از مهم‌ترین دغدغه مادرانی که زایمان سزارین کرده‌اند، این است که جای زخم و اسکار سزارین چه زمانی از بین می‌رود؟! معمولاً دو هفته بعد از عمل جای زخم بهتر شده و پوست می‌اندازد. برای این که زخم‌ها کاملاً با هم جوش بخورند، بخیه‌ها از بین بروند و برش‌های عمیق روی پوست نیز ترمیم شوند. شما به ۶ هفته تا سه ماه زمان نیاز دارید.

بعد از عمل سزارین چند روز باید استراحت کرد؟

توجه داشته باشید که عمل سزارین یکی از انواع جراحی‌های خطرناک به شمار می‌آید. پس توجه به مراقبت‌ های بعد از زایمان سزارین نیز بسیار مهم است. طبق نکات مهم مراقبتی که پزشکان ارائه کرده‌اند، بیماران باید به خوبی استراحت کنند تا بتوانند سریعاً دوران به نقاهت را پشت سر بگذارند. در هفته ابتدایی بعد از عمل بهتر است که افراد کاملاً استراحت کنند و استراحت مطلق داشته باشند رفته رفته بدن بهتر شده و در نهایت پس از هفته ششم مادر می‌تواند به زندگی عادی خود بازگردد. در طول دورانی که برای استراحت در نظر گرفته‌اید، بهتر است تغذیه خوبی داشته باشید. در این شش هفته پزشکان توصیه می‌کنند که همیشه یک مراقب داشته باشید تا از شما و نوزاد به خوبی مراقبت کند. برای از سرگیری فعالیت‌های بدنی خود عجله نکنید و صبر داشته باشید تا کاملاً بهبود پیدا کنید.

مراقبت‌های عاطفی بعد از سزارین

مادرانی که زایمان می‌کنند، چه نوع سزارین زایمان را پشت سر بگذارند چه نوع طبیعی را، به مراقبت‌های عاطفی بیشتری نیاز دارند. در مراقبت های بعد از زایمان سزارین به این نکته اشاره می‌شود که مادران باید احساسات منفی را دور بریزند و از سوی شریک زندگی خود نیز مورد پشتیبانی قرار بگیرند. بهتر است مادران در روز برای ارتباط گرفتن با فرزند خود تایم بگذارند و زیر نظر پزشک روند شیردهی به نوزاد را بیاموزند.

مراقبت‌های عاطفی بعد از سزارین

نحوه خوابیدن پس از سزارین

مراقبت ‌های بعد از زایمان سزارین در رابطه شامل مراقبت‌هایی هستند که موقعیت خواب مادر را تعیین می‌کنند. برای این که پوزیشنی پیدا کنید تا بدون درد بخوابید، شاید کمی به زمان نیاز باشد. معمولا خوابیدن به پهلو و به پشت برای دوران نقاهت بعد از زایمان سزارین مناسب است.

اولین راه رفتن بعد از سزارین

نحوه راه رفتن یکی از مهم‌ترین مراقبت ‌های بعد از زایمان سزارین است. چند ساعت بعد از عمل شما باید راه بروید. البته پزشکان زمان دقیق راه رفتن را به شما اعلام خواهند کرد.  راه رفتن باید آرام و آهسته باشد. اگر شما در طول روز پیاده روی کنید و چندین قدم راه بروید، می‌توانید لختگی خون را به حداقل برسانید. مادرانی که زایمان سزارین می‌کنند، در اولین دفعات راه رفتن با مشکل مواجه خواهند شد. پس از آن، درد و ناراحتی شکم تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند و مادر می‌تواند به راحتی رفته برود.  

برخی از مادرانی که وزن بالایی دارند، ممکن است به راحتی قادر به راه رفتن نباشند. در این موارد لازم است که از جوراب واریس استفاده شود تا جریان خون در پای مادر بهبود یابد.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

با این که مراقبت ‌های بعد از زایمان سزارین باعث می‌شوند که عوارض این نوع از زایمان به حداقل برسند، اما باز هم ممکن است مشکلاتی غیر عادی بروز پیدا کنند و موجب نگرانی مادران شوند.  در صو‌رتی که با مشکلات زیر مواجه شدید، باید سریعا به پزشک مراجعه نمایید:

  • خونریزی شدید واژن
  • عفونت که به شکل چرک یا تب و تورم بروز می‌کند.
  • باز شدن بخیه
  • درد شدید در ناحیه لگن
  • درد و التهاب زخم

نتیجه گیری

مراقبت‌ های بعد از زایمان سزارین برای بهبود مادر و بازیابی توانایی جسمانی بسیار اهمیت دارند. در طول دورانی که مادر در بیمارستان به سر می‌برد، پزشکان و پرستاران به خوبی از او مراقبت خواهند کرد. پس از آن، مادر باید از نظر جسمانی مراقب خود باشد و روحیه عاطفی خوبی هم داشته باشد. در این صورت دوران نقاهت را به خوبی پشت سر خواهد گذاشت. برخورداری از تغذیه سالم، خواب کافی و درست، تمیز کردن زخم‌ها و کاهش درد و عفونت اهمیت دارد.

سوالات متداول

تغذیه بعد از سزارین باید چگونه باشد؟

تغذیه سالم یکی از نکات مهم در مراقبت ‌های بعد از زایمان سزارین است. برای جبران خون از دست رفته حین زایمان باید مواد غذایی حاوی آهن مصرف شود. مصرف گوشت، مرغ، اسفناج، میوه و سبزیجات و مایعات پس از زایمان سزارین توصیه شده است.

نشستن زیاد بعد از سزارین چگونه است؟

نشستن زیاد بعد از انجام این زایمان اصلا توصیه نمی‌شود. پس از این که دو ساعت نشستید، باید قدم بزنید و ورزش سبک داشته باشید.

چه زمانی بعد از زایمان سزارین می‌توان ورزش کرد؟

طبق مراقبت های بعد از زایمان سزارین دو ماه بعد از این که زایمان سزارین را انجام دادید، می‌توانید ورزش کردن را آغاز کنید

دکتر فرشته دماری یام

متخصص زنان زایمان و نازایی
دوره دیده تخصصی زیبایی زنان؛ نازایی،لاپاراسکوپی و سکسولوژی
انجام هزاران زایمان طبیعی و سزارین
انجام اعمال جراحی زیبایی زنان
مقالات مرتبط
عوارض و خطرات جراحی لابیاپلاستی

عوارض و خطرات جراحی لابیاپلاستی

با اینکه جراحی لابیاپلاستی یک عمل کم تهاجمی و ساده است اما مانند تمام روش‌های جراحی می‌تواند با خطرات و عوارضی همراه باشد. تعدادی از این عوارض کوتاه مدت هستند و با مداخلات ساده درمانی برطرف می‌شوند اما برخی دیگر نیاز...

علت و درمان بی اختیاری ادرار در بارداری

علت و درمان بی اختیاری ادرار در بارداری

بی اختیاری ادرار در دوران بارداری  به دلیل اینکه مادران باید به مقابله با وزن روزافزون جنین، رحم و مایعات مرتبط با آن بپردازند. در نتیجه، احتمال بی اختیاری استرسی به طور قابل توجهی در طول یک بارداری نه ماهه افزایش می...

آیا تیروئید باعث ناباروری می شود ؟

آیا تیروئید باعث ناباروری می شود ؟

کم کاری تیروئید علت اصلی مشکلات ناباروری در زنان است. عملکرد کم تیروئید یکی از دلایل اصلی مشکل در رسیدن و حفظ بارداری است. این یکی از شایع ترین علل ناباروری است و بسیاری از زنان متوجه این موضوع نیستند. بیماری های...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفت − 1 =

تماس سریع