در رابطه با مراقبت های بعد زایمان چه می دانید؟ آیا مراقبت های بعد زایمان سزارین و مراقبت های بعد زایمان طبیعی با یکدیگر یکسان است؟ اگر شما هم دچار عوارض بعد زایمان شده اید، لازم است هر چه سریع تر بهبودی خود را به طور کامل به دست آوررید. برای سلامت مادران و نوزادان، مراقبتهای پس از زایمان باید به صورت منظم پیگیری شود. توصیه می شود که همه زنان در 3 هفته اول پس از زایمان با متخصص زنان و زایمان خود در ارتباط باشند. بنابراین در این مقاله به تکنیک ها و مراقبت های بعد زایمان پرداختیم. با ما همراه باشید.
مراقبت های بعد از از زایمان را تا چند وقت بعد پیگیری کنیم؟
همانطور که اشاره کردیم لازم است پیگیری های لازم و مراقبت ها در خصوص مراجعه به متخصص زنان و زایمان حداقل تا سه هفته بعد ادامه دار باشد. همچنین این مراجعه می تواند حداکثر تا 12 هفته پس از زایمان به پایان برسد. ویزیت جامع و این مراقبت ها شامل بررسی موارد زیر می شود:
- ارزیابی کامل سلامت جسمانی
- مراقبت و تغذیه نوزاد
- تمایلات جنسی
- راه های پیشگیری از بارداری و فاصله لازم تا تولد نوزاد بعدی در صورت تمایل
- مدیریت بیماری مزمن و حفظ سلامت زنان مبتلا به بیماری های زمینه ای مانند اختلالات فشار خون بالا، چاقی، دیابت، اختلالات تیروئید، بیماری کلیوی
- بررسی اختلالات خلقی و جلوگیری از عوارضی نظیر افسردگی بعد از زایمان

با بررسی همه موارد بالا از دغدغه های ذهنی مادران کاسته می شود.
اهمیت مراقبت های بعد از زایمان
مراقبت های بعد از زایمان به سلامت جسمانی مادران و فرزندان کمک کرده و از عوارض بعدی جلوگیری خواهد کرد. برای فردی که سقط جنین، مرده زایی یا مرگ نوزادی را تجربه کرده است، اهمیت این مراقبت ها برای سلامت مادر و عدم تکرار این موضوع بیشتر می شود.
اصلی ترین مشکلات بعد از زایمان چیست؟
مشکلاتی که مادران پس از زایمان تجربه می کنند شامل چه مواردی می شود؟ در این دوره مادر با تغییرات متعدد جسمی و روانی رو به رو می شود. او در حال بهبودی پس از زایمان است و باید خود را با تغییرات هورمونی وفق دهد. همچنین یاد میگیرد که چگونه از نوزادش تغذیه کند و از او مراقبت کند. خستگی، درد، مشکلات شیردهی، استرس، تشدید اختلالات روانی یا ایجاد آن، کمبود میل جنسی، و بی اختیاری ادرار از جمله مشکلاتی است که ممکن است مادران با آن دست و پنجه نرم کنند.

مراقبت های بعد از زایمان سزارین
مراقبت های بعد از زایمان سزارین شامل چه مواردی می شود؟ در زایمان سزارین مادر بیهوشی عمومی و یا بی حسی را تجربه می کند. همچنین جنین با دخالت پزشکی به دنیا می آید بنابراین، اسکار های ایجاد شده ناشی از جراحی بیشتر است. همچنین ممکن است مادر با عوارض داروی بیهوشی و علی الخصوص در سه روز اول رو به رو باشد. نکاتی که باید در این مورد بدانید، شامل موارد زیر می شود:
- معمولا تا 4 روز بعد از زایمان لازم است در بیمارستان بستری شوید.
- در این مدت زمان برای نیاز از مسکن برای کاهش درد شما استفاده می شود.
- لازم است هر روز زخم خود را تمیز کنید و محل بخیه را تمیز نگه دارید.
- معمولا از بخیه های جذبی در این مورد استفاده می شود که یک هفته تا 10 روز بعد از جراحی باقی می ماند.
- در دوران نقاهت خود لازم است مراقب علائم عفونت باشید.
- جای بخیه به طول 10 الی 20 سانتی متر در زیر شکم شما ایجاد می شود.
- در این دوران لازم است از تامپون استفاده نمایید و از نوار بهداشتی استفاده کنید.
- در این دوران استراحت کنید. اما تحرک کم به بهبودی سریع تر شما کمک می کند.
- قبل از 6 هفته رابطه جنسی برقرار نکنید.
- تا سه هفته بعد از جراحی لازم است درهنگام حمام کردن محل بخیه را خشک نگه دارید.
مراقبت های بعد از زایمان طبیعی
به این دلیل که زایمان طبیعی با زایمان سزارین متفاوت است، مراقبت های آن نیز متفاوت خواهد بود. به این ترتیب، لازم است بعد از زایمان طبیعی موارد زیر را رعایت کنید تا بهترین نتیجه را دریافت کنید.
- پس از از زایمان طبیعی نیز خونریزی خواهید داشت بنابراین برای کنترل آن به جای تامپون از نوار بهداشتی استفاده کنید.
- در صورت وجود بخیه، جای بخیه ها را تمیز نگه دارید.
- معمولا چندین ساعت پس از زایمان طبیعی در صورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، از بیمارستان مرخص می شوید.
- در صورت مصرف داروهای مسکن، از پزشک خود در ارتباط با آن سوال کنید.
- رفتن به دستشویی علی الخصوص در روز های اول ممکن است برای شما دردناک باشد. برای جلوگیری از این موضوع، با یک بطری اسپری آب و دستمال تمیز به آرامی خود را تمییز کنید.
- بعد از زایمان طبیعی با رعایت مراقبت های لازم می توانید دوش بگیرید. بعد از زایمان، در هنگام دوش گرفتن به هیچ وجه در حمام ننشینید و بخیه های خود را تمییز نگه دارید.
مراقبت های بعد از زایمان سزارین
مراقبت های بعد از زایمان سزارین شامل چه مواردی می شود؟ در صورتی که شما مراقبت های بعد از زایمان را انجام دهید خواهید توانست زودتر بهبودی خود را به دست بیاورید. روزها و هفتههای اول پس از زایمان میتواند از چالش برانگیزترین ایام هم برای مادران و هم برای خانوادهها باشد این دوران برای مادرانی که به روش سزارین نوزاد خود را به دنیا آوردهاند کمی سختتر میباشد و لازم است مراقبتهای بیشتری را برای کاهش دوران نقاهت و بازیافتن بهبودی داشته باشند.
در ادامه به برخی از نکات مراقبتی پس از زایمان سزارین اشاره مینمائیم.
مراقبتهای پیش از ترک بیمارستان
در 24 ساعت اول پس از زایمان سزارین باید سعی کنید بلند شوید و به دستشویی بروید، این مرحله اولین قدم در مسیر بهبود میباشد، با این حرکت عادت مینمائید که با وجود برش و بخیه در شکم شروع به راه رفتن نمائید. در صورتی که دچار سرگیجه و یا تنگی نفس شدید به پرستار خود اطلاع دهید.
ادرار کردن پس از برداشتن سوند ممکن است کمی دردناک باشد، در صورتی که میزان درد شدید بود به پرستار اطلاع دهید تا راهکارهای لازم را به شما ارائه نماید.
پیش از خروج از بیمارستان تمام داروهای خود را تهیه نمائید و در مورد مراقبت از محل برشهای زایمان اطلاعات لازم را کسب نمائید.
خونریزیهای پس از زایمان سزارین
پس از زایمان رحم فرآیند انقباض و بازگشت به اندازهی پیش از بارداری را آغاز مینماید، این مراحل با خونریزیهایی به رنگ روشن همراه خواهد بود و ممکن است تا 6 هفته ادامه داشته باشد. بنابراین باید پیش از زایمان نوارهای بهداشتی مخصوص زایمان که قدرت جذب فوق العاده بالایی دارند تهیه نمائید. در این مدت از تامپون استفاده نکنید.
میزان خونریزی واژینال پس از زایمان سزارین در افراد مختلف متفاوت میباشد اما معمولاً پس از 3 الی 4 هفته پایان مییابد اما ترشحات ممکن است تا 6 هفته نیز ادامه داشته باشد.
قدم زدن آرام در اتاق میتواند در روند بهبودی پس از زایمان سزارین کمک کننده باشد.
مراقبت در منزل
- از بلند کردن هرگونه جسم سنگین خودداری نمائید، حتی بلند کردن نوزاد نیز باید با مراقبت و احتیاط فراوان انجام شود.
- میزان خونریزی ممکن است با تغییر موقعیت و یا فعالیت افزایش بیابد بنابراین در صورتی که میزان خونریزی زیاد شد استراحت خود را افزایش دهید.
- به میزان کافی مایعات مصرف نمائید تا بدن شما هیدراته باقی بماند و از یبوست جلوگیری شود.
- مواد غذایی مقوی و سالم مصرف نمائيد تا روند بهبود بدن شما به خوبی انجام شود.
- وسایل ضروری را در نزدیک تخت خود قرار دهید تا نیاز به بلند شدن و راه رفتن غیرضروری نباشد.
- اگر مجبور به سرفه و یا عطسه شدید، شکم خود را با دست نگه دارید.
- در صورتی که هرگونه تب و یا درد غیر طبیعی داشتید با پزشک خود تماس بگیرید، این علائم میتواند نشانههایی از عفونت باشد که باید به سرعت رسیدگی شود.
- اگر در شیردهی با مشکل مواجه هستید با پزشک خود تماس بگیرید.
- در صورتی که به نوزاد خود شیر میدهید در مورد داروهای مسکنی که میتوانید در ایام شیردهی مصرف نمائید از پزشک خود اطلاعات لازم را تهیه نمائید.

استراحت به میزان لازم
پس از هر زایمان چه طبیعی و چه سزارین لازم است که به بدن خود اجازهی استراحت و بهبود بدهید، استراحت شامل کاهش فعالیتهای روزمره و کارهای منزل، عدم مراقبت از فرزندان دیگر و مرخصی از محل کار و تحصیل میباشد.
بیشترین میزان مرگ و میر مادران مربوط به ایام پس از زایمان میباشد بنابراین در صورتی که اعضاء خانواده نمیتوانند از شما مراقبت نمایند پیش از زایمان به دنبال یک پرستار جهت رسیدگی به نوزاد و انجام کارهای منزل برای هفتههای اول پس از زایمان سزارین باشید.
فعالیتهایی که پس از زایمان سزارین مجاز به انجام آنها نیستید
- رابطهی جنسی تا زمانی که پزشک به شما اعلام نماید مجاز نمیباشد.
- از تامپون و یا دوش واژینال تا چند ماه استفاده نکنید.
- استفاده از وان حمام تا زمانی که برشها به خوبی بهبود نیافتهاند و خونریزی متوقف نشده است ممنوع میباشد.
- از پلهها تا زمان بهبودی بالا و پایین نروید.
- ورزش کردن تا زمانی که پزشک به شما اجازه نداده است ممنوع میباشد.
علائم خطر که پس از مشاهدهی آن باید به اورژانس مراجعه نمائید
- تب بالا
- سردرد شدید که پس از تولد نوزاد آغاز شده و به مرور بدتر میشود
- شروع ناگهانی احساس درد در ناحیه شکم
- بوی بدن ترشحات واژن
- درد در محل بخیهها
- ترشح از محل بخیهها
- تورم، درد و قرمز شدن قسمتی از ساق پا
- سوزش در هنگام ادرار و یا خون در ادرار
- جوش و با کهیر روی پوست
- خونریزیهای شدید
- علائم شبیه آنفولانزا مانند دردناک شدن قفسه سینه
- احساس اضطراب، وحشت و یا افسردگی: در صورتی که احساس اندوه و خستگی دارید با اطرافیان خود در این مورد صحبت نمائید و از بیان احساسات خود خجالت نکشید.
به طور میانگین پس از زایمان سزارین حدود 8 هفته زمان لازم است تا روال عادی زندگی خود مانند رابطه جنسی، رانندگی، انجام ورزشهای سبک و فعالیتهای روزمره را آغاز نمائید، این زمان در افراد مختلف با توجه وضعیت کلی سلامت ممکن است تفاوتهایی را داشته باشید بنابراین هر زمانی که پزشک به شما اعلام کرد که میتوانید به روال عادی زندگی خود بازگردید میتوانید به تدریج فعالیتهای پیش از بارداری خود را آغاز نمائید.
سخن آخر
مراقبت های بعد از زایمان به شما کمک می کند تا به سرعت بهبود یابید. مراقبت های مادر و فرزند لازم است به درستی انجام شود تا بهترین نتیجه را دریافت کنید. همچنین لازم است حداقل تا سه هفته بعد از زایمان تحت نظارت باشید. در این زمان یک ویزیت جامع برای بررسی صورت می پذیرد. مراقبت های بعد زایمان به کاهش عوارض زایمان کمک می کند و مادر را از هر خطری اعم از عفونت محفوظ می دارد.
0 دیدگاه