تست پاپ اسمیر نوعی غربالگری تشخیصی مخصوص بانوان برای سرطان رحم و بررسی عوامل ایجاد کننده سرطان گردنه رحم است. این غربالگری باوسیله ی نمونه برداری از رحم انجام می شود. این نمونه پس از انتقال به آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفته و نتیجه توسط متخصص زنان مورد بررسی قرار می گیرد. اگر سرطان رحم به موقع تشخیص داده شود فرد شانس بیشتری برای درمان دارد.
هدف از انجام تست پاپ اسمیر
تست پاپ اسمیر به طور کلی برای افرادی انجام می شود که مشکوک به سرطان رحم هستند و باید از رحم آن ها نمونه برداری شود تا در صورت نیاز درمان را آغاز کنند. این تست معمولا با انجام معاینات مختلفی همراه است که یکی از این معاینات مربوط به لگن است. در خانم هایی که سنشان بالای 30 سال است معمولا آزمایش زگیل تناسلی نیز همراه با پاپ اسمیر انجام می شود. ویروس HPV که همه آن را با زگیل تناسلی می شناسند نوعی عارضه خطرناک است که در صورت کنترل نکردن آن ممکن است به سرطان رحم ختم شود. در بسیاری از افراد تست HPV به جای پاپ اسمیر انجام می شود.
افرادی که انجام تست پاپ اسمیر برای آن ها تجویز می شود
معمولا متخصصان این حوزه به افراد بالای 21 سال انجام دوره ای این آزمایش را توصیه می کنند تا در صورت ابتلا به سرطان یا هرگونه عفونت فرد سریعا از آن مطلع شود.
در بعضی از افراد پزشک از بیمار درخواست می کند که تست را به صورت دوره ای انجام دهد؛ این افراد شامل گروه های زیر هستند:
- گروه هایی که آزمایش ایدز در آن ها مثبت شده است.
- گروه هایی که قبلا به سرطان مبتلا بوده و یا پیوند اعضا برای آن ها انجام شده است و سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
- گروه های سنی بالای 30 که آزمایشات اخیرشان مشکوک است.
- در صورت ابتلا به زگیل تناسلی
تست پاپ اسمیر در چه فواصل زمانی باید انجام شود؟
تست پاپ اسمیر معمولا به افراد بالای 30 سال به صورت دوره ای هر سه سال یکبار توصیه می شود. البته در صورتی که فرد مذکور تست HPV انجام داده باشد می تواند پاپ اسمیر را هر 5 سال یک بار انجام دهد.
در صورتی که هر یک از عوامل زیر در فرد مشاهده شود پزشک بدون توجه به سن انجام پی در پی تست پاپ اسمیر را پیشنهاد می دهد؛ این عوامل عبارتند از:
- در صورتی که در نمونه ی گرفته شده از فرد سلول های پبش سرطانی دیده شود.
- وجود عفونت HIV
- ضعف سیستم ایمنی
- استعمال دخانیات (سیگار)
نحوه انجام آزمایش پاپ اسمیر
این نمونه برداری توسط پزشک در مطب انجام می شود. فرد روی تخت مخصوص دراز کشیده و پای خود را روی رکاب قرار می دهد. سپس پزشک اسپکلوم را داخل واژن قرار می دهد تا دهانه واژن به میزان کافی باز شود. این کار ممکن است برای فرد درد لگن را به همراه داشته باشد. پس از آن که دهانه واژن باز شد پزشک فرچه را همراه با اسپاتول که یک صاف کننده مسطح است وارد واژن کرده و نمونه بر می دارد. سپس نمونه ها به آزمایشگاه رفته و بررسی می شوند.
آمادگی لازم پیش از انجام پاپ اسمیر
- بهتر است به مدت 48 ساعت پیش از انجام تشت فرد رابطه جنسی نداشته و دوش نگیرد. همچنین توصیه می شود که در این زمان از دوش واژینال و دارو ها و کرم های واژن و اسپر کش ها استفاده نشود. زیرا سبب حذف سلول های غیر طبیعی می شوند.
- بهترین زمان انجام تست پس از اتمام پریود می باشد.
اقدامات بعد از انجام تست پاپ اسمیر
هیچ گونه اقداماتی بعد از انجام این تست ضروری نمی باشد و فرد می تواند زندگی عادی خود را انجام دهد. فقط کافی است بعد از دریافت نتیجه به پزشک مراجعه کند.
دفعات انجام تست پاپ اسمیر
توصیههای کلی برای زنان به شرح زیر است:
زنان زیر ۲۱ سال: معمولاً نیاز به تست ندارند.
زنان ۲۱ تا ۲۹ سال: هر سه سال یک بار.
زنان ۳۰ تا ۶۵ سال: هر پنج سال یک بار، در صورتی که همراه با تست HPV انجام شود؛ در غیر این صورت، هر سه سال یک بار.
زنان بالای ۶۵ سال: اگر تاریخچهای از نتایج نرمال تست دارند، ممکن است نیازی به ادامه تست نداشته باشند.
به چه کسانی توصیه می شود دیگر تست پاپ اسمیر انجام ندهند؟
در بعضی موارد پزشک به بیمار توصیه می کند که دیگر این تست را انجام ندهد. این موارد خاص عبارتند از:
- پس از هیسترکتومی: اگر برداشتن رحم به منظور رفع فیبروم باشد دیگر نیاز به انجام تست نیست؛ اما اگر برای شرایط سرطانی باشد پزشک توصیه می کند فرد انجام تست را ادامه دهد.
- سن بالای 65 سال: اگر تا 65 سال فرد مشکلی نداشته باشد پس از این سن نیاز به انجام تست های دوره ای نمی باشد.
عوارض جانبی تست پاپ اسمیر
در این تست ممکن است شاهد خطا و نتیجه ی منفی کاذب باشیم. در این نتایج ناهنجاری در سلول ها مشاهده نمی شود اما این نتیجه نشان دهنده ی انجام اشتباه تست نمی باشد. گاهی این نتایج به علت کمبود سلول های مورد نیاز برای تست یا تعداد کم سلول های غیر طبیعی در دهانه رحم است. یکی دیگر از عوامل وجود خون در محل تست است که سبب پنهان شدن سلول های غیر طبیعی می شود.
نتایج تست
نتایج تست پاپ اسمیر معمولاً به یکی از دو دسته زیر تقسیم میشوند:
نتایج نرمال
هیچ تغییر غیرطبیعی در سلولهای دهانه رحم مشاهده نشده است. این بدان معناست که شما تا زمان تست بعدی نیازی به نگرانی ندارید.
نتایج غیر نرمال
در این حالت پاسخ به صورت مثبت است و در آزمایش فرد سلول های غیر نرمال وجود داشته است. اما این حالت نشان دهنده سرطان رحم به صورت قطعی نمی باشد. نتیجه مثبت باید مورد بررسی قرار گیرد تا متوجه شویم نوع سلول یافت شده چیست. برخی از این سلول ها عبارتند از:
- سلول های سنگفرشی آتیپیک: این سلول ها در دهانه رحم به طور عادی وجود دارند و در صورتی که پاپ اسمیر آن ها را غیر طبیعی نشان دهد، نمی توان به طور حتمی آن ها را سلول های پیش سرطانی دانست. در صورت مواجهه با این نتیجه پزشک آزمایش HPV برای فرد تجویز می کند و در صورت منفی بودن جواب، بیماری خاصی فرد را تهدید نمی کند.
- ضایعه داخل اپیتلیال سنگفرشی: پزشک زمانی این اصطلاح را به کار می برد که نتیجه غیر معمول باشد و نشانه هایی از وجود سلول های پیش سرطانی در فرد مشاهده شود. در صورتی که تغییرات سلول ها کم باشد به معنی کم بودن احتمال برای سرطانی بودن سلول است. اما اگر تغییرات زیاد باشد احتمال این که سلول ها به مرور زمان سرطانی شوند زیاد است.
- مشاهده سلول های غده ای غیر معمول: این سلول ها در دهانه رحم رشد می کنند. وجود این سلول ها در دهانه رحم سبب تولید مخاط می شود. زمانی که سلول های غده ای غیر طبیعی آشکار شوند باید آزمایشات لازم را انجام داد تا متوجه شویم این سلول ها سرطانی اند یا خیر.
- سلول آدنوکارسینوما: زمانی که این سلول ها در نتیجه ظاهر گردنند پزشک به طور حتم وجود سلول های سرطانی را به بیمار هشدار می دهد.
اگر جواب تست مثبت و غیر عادی باشد پزشک بیمار را وادار به انجام کولپوسکوپی و بررسی دهانه رحم و واژن و فرج به وسیله کولپوسکوپ می کند.
هزینه تست پاپ اسمیر
هزینه تست پاپ اسمیر در ارومیه میتواند متفاوت باشد و به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور کلی، هزینه این آزمایش در سال ۱۴۰۳ معمولاً بین ۴۰۰,۰۰۰ تا ۸۰۰,۰۰۰ تومان متغیر است. این تفاوت هزینه ممکن است به دلیل موقعیت جغرافیایی، نوع آزمایشگاه، تجهیزات مورد استفاده، و همچنین اینکه آیا تست همراه با تستهای تکمیلی دیگری مثل تست HPV انجام میشود یا خیر، باشد. توصیه میشود برای کسب اطلاعات دقیقتر و آگاهی از تخفیفات احتمالی، با آزمایشگاه یا مرکز درمانی مورد نظر خود تماس بگیرید دریافت اطلاعات بیشتر و هماهنگی با آزمایشگاههای ارومیه، میتوانید به سایتهای مربوطه یا مراکز تخصصی زنان در این شهر مراجعه کنید تا از خدمات و هزینهها مطلع شوید.
نتیجه گیری
برای تمام بانوان لازم است برای پیشگیری از ابتلا به سرطان تست پاپ اسمیر به صورت دوره ای انجام شود تا در صورت ابتلا به سرطان خیلی زود متوجه آن شوند. در صورتی که وجود سلول های سرطانی مشاهده شود با مراجعه به متخصص زنان خوب می توان نسبت به درمان اقدام کرد.
0 دیدگاه