اختلالات کف لگن، عارضه ای است که متاسفانه بسیاری از زنان با آن درگیرند و یا ممکن است در آینده با آن درگیر شوند. در حقیقت زمانی که عضلات کف لگن ضعیف و یا دچار آسیب دیدگی شوند، اختلالات کف لگن، ایجاد خواهد شد.
در ابتدای این یادداشت تعریف دقیقی از عضلات کف لگن ارائه خواهد شد.
عضلات کف لگن
عضلات داخل کف لگن، سبدی را برای نگهداری رحم، واژن، راست روده، مجرای ادرار، مثانه، روده کوچک، و دهانه رحم تشکیل می دهند.
یکی دیگر از وظایف این عضلات، ثابت نگه داشتن لگن می باشد. در صورتی که این عضلات دچار ضعف و آسیب دیدگی شوند، ممکن است دچار تراوش ادرار و مدفوع در هنگام پریدن، دویدن، عطسه کردن شوید. یا آنکه رابطه جنسی برای تان دردناک گردد.
چه زمانی عضلات لگن دچار اختلالال می شوند؟
معمولا بارداری و زایمان سبب می شوند که روی عضلات کف لگن فشار زیادی وارد شود، در نتیجه احتمال آسیب دیدگی و ضعیف شدن عضلات کف لگن، در میان زنانی که تجربه مادر شدن را دارند بسیار بیشتر است.
شصت و پنج درصد از زنانی که تجربه بارداری را دارند، پس از اتمام این دوره، احتمال آن که به بی اختیاری ادرار دچار شوند بسیار افزایش می یابد. البته عددی که در این آمار ارائه شد، در حقیقت از بین زنانی است که این مشکل را با پزشک شان در میان گذاشته اند. بنابراین ممکن است این آمار بیشتر از آنچه که تاکنون مشخص شده است باشد. چرا که برخی از زنان این مشکل را با پزشک شان در میان نمی گذارند.

علائم شل شدن عضلات کف لگن
مشکل عدم کنترل مثانه و یا بی اختیاری ادرار
در این حالت مثانه بیمار دچار افتادگی می شود در نتیجه هنگام نشستن ممکن است دچار ترشح ادرار شود. از جمله دیگر عوارض آن می شود به از دست رفتن اختیار ادرار، همزمان با سرفه کردن و عطسه زدن اشاره کرد. معمولا در شرایط حاد این بیماری، افراد مبتلا به دفع ادرار نیاز اورژانسی پیدا می کنند و بسیاری از اوقات ممکن است که نتوانند ادرار خود را تا زمان رسیدن به دستشویی کنترل کنند.
پرولاپس اندام لگنی
زمانی که بافت ماهیچه ای و عضلات لگن نتوانند از اندام لگنی به علت ضعف و افتادگی حمایت کنند، این عضلات به درون واژن ممکن است سقوط کنند.
در اینجا برای توضیح بیشتر این مطلب می توانیم موضوعی را بیان کنیم.
مثلا فردی که دچار پرولاپس رحم شده باشد، رحم به داخل واژن وارد می شود و حتی ممکن است دچار بیرون زدگی از حفره واژن هم بشود.
یا زمانی که فردی دچار افتادگی مثانه شود، ممکن است لوله ادرار وی از واژن، بیرون زده شود.
✔️ رفع مشکلات افتادگی رحم چگونه امکان پذیر است؟
مشکلات دفع
در اثر اختلالات کف لگن، ممکن است راست روده از محل اصلی اش خارج شود و در نتیجه این مشکل، ترشح مدفوع به صورت بی اختیار، اتفاق می افتد؛ چرا که عضلات کف لگن، قدرت بستن مسیر را ندارند.

علل بروز اختلال در عضلات کف لگن
با وجود آن که بارداری و زایمان به عنوان اصلی ترین علت اختلالات کف لگن، شناخته شده اند اما بسیاری از مواقع پیش می آید که زنانی که تجربه بارداری و زایمان را ندارند با مشکل اختلالات کف لگن، رو به رو می شوند.
حقیقت این است که عوامل مختلفی می تواند باعث بروز این مشکل شود. در ادامه موثرترین عوامل در بروز اختلالات کف لگن برشمرده خواهد شد.
- زور زدن طولانی مدت در هنگام اجابت مزاج در استایل عمل دفع
- یبوست مزمن
- بلند کردن و جا به جایی مکرر اجسام سنگین
- ابتلا به بیماری هایی که موجب سرفه های مزمن می شود.
- داشتن اضافه وزن
- یائسگی
- عدم وجود تناسب اندام
- انجام عمل جراحی در نواحی تحتانی شکم
- افزایش سن
- کم تحرکی و عدم انجام تمرینات ورزشی
روش های پیشگیری از بروز اختلالات لگنی
- داشتن وزن متناسب
- درمان بیماری های مزمنی که با سرفه کردن های مداوم همراه هستند
- انجام تمرینات ورزشی مداوم و پرهیز از کم تحرکی
- بلند نکردن اجسام سنگین
- خودداری از زور زدن به هنگام اجابت مزاج
روش های درمان اختلالات کف لگن
درمان اختلالات کف لگن، امری کاملا ممکن و عملی است . به همین خاطر افرادی که از این بیماری رنج می برند نیازی نیست که نگران باشند چرا که با مراجعه به بهترین متخصص زنان و زایمان در ارومیه می توانند به زودی مراحل درمانی شان را آغاز کنند و از گرفتن نتیجه رضایت بخش، اطمینان خاطر داشته باشند.
درمان اختلالات کفن لگن از طریق جراحی
در برخی از مواقع برای درمان اختلالات کف لگن، روش جراحی بهترین راه برای رفع مشکل است. به ویژه در زمانی که فرد بیمار از سایر روش های درمانی نتیجه لازم را نگرفته باشد.
جراحی برای درمان این مشکلات، به شیوه های مختلف انجام می پذیرد. گاهی ممکن است به صورت سرپایی انجام شود و گاهی عمل، سنگین تر خواهد بود.
عمل پرولاپس
در این شیوه، جراحی به منظور ترمیم پرولاپس و به وجود آوردن حالتی که عضلات کف لگن بتوانند به صورت کامل تر وظیفه پشتیبانی را انجام دهند، انجام می شود.
عمل مثانه
همان طور که پیشتر توضیح داده شد، گاهی در اثر تضعیف عضلات کف لگن، فرد بیمار دچار اختلال بی اختیاری ادرار می شود، برای رفع این مشکل، یکی از روش های درمانی در صورت نتیجه نگرفتن از سایر روش ها، انجام عمل مثانه است. مثلا ممکن است برای درمان در حین جراحی یکی نوار را برای حفظ موقعیت، در گردن مثانه قرار دهند.
جراحی برای رفع مشکلات کنترل دفع
در این مواقع برای درمان از طریق جراحی به ترمیم اسفنگتر آسیب دیده مقعد و یا برخی از نواحی پرولاپس، انجام می شود.
روش های غیر جراحی درمان اختلالات کف لگن
انجام تزریق برای رفع مشکل بی اختیاری ادرار
در این روش به گردن مثانه تزریقاتی انجام می شود تا حجیم و ضخیم تر شود.
پساری واژینال
یک وسیله سیلیکونی به منظور درمان اختلالات کف لگن و رفع مشکل بی اختیاری ادرار مورد استفاده قرار می گیرد.
درمان اختلالات کف لگن با ورزش
درمان اختلالات کف لگن، در صورت حاد نبودن مشکل از طریق انجام تمرینات ورزشی، امکان پذیر است.

متخصص اختلالات کف لگن
دکتر فرشته دماری یام، متخصص زنان و زایمان و نازایی، با سوابق کاری درخشان درمانی، بهره گیری از پیشرفته ترین تجهیزات و استفاده از به روز ترین متد علمی آماده ارائه انواع خدمات درمانی در زمینه درمان اختلالات کف لگن است.
0 دیدگاه