آیا علائم نازایی قبل از ازدواج مشخصمی شود؟ آیا می توان علائم نازایی را در دختران و یا در مردان قبل از ازدواج تشخیص داد؟ این موضوع یکی از دغدغه های اصلی خانم ها و آقایان قبل از ازدواج است. اختلالات زیادی ممکن است در زنان و مردان موجب نازایی شود. علائم ناباروری میتوانند در هر دو جنس زن و مرد وجود داشته باشند و شناخت این علائم میتواند به تشخیص زودهنگام و درمان مؤثر کمک کند. در این مقاله قصد داریم به علائم نازایی اشاره کنیم.
تشخیص علائم نازایی قبل از ازدواج
یکی از اصیل ترین علائم ناباروی در مردان و زنان باردار نشدن است. به همین دلیل تشخیص این مورد پیش از ازدواج تقریبا امکان پذیر نیست. البته برخی از بیماری های زمینه ای در فرد ممکن است باعث نازایی شود. این بیماری ممکن است در زنان و یا در مردان وجود داشته باشد. برخی از علائم ممکن است در زنان و مردان نابارور مشاهده شود که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد.
علائم نازایی در زنان
عدم وجود قاعدگی منظم می تواند نشانه خیلی چیز ها در بدن زنان باشد. نمی توان گفت همه بانوانی که دوره های قاعدگی نامنظمی دارند، در آینده برای بارداری مشکل پیدا خواهند کرد. اما این مورد باید حتما بررسی شود. در صورتی که دوره قاعدگی در هر بار بیش از چند روز جا به جا شود و همچنین دو بار یا بیشتر این موضوع تکرار شود، باید به متخصص زنان مراجعه شود. همچنین وجود علائمی نظیر درد بیش از حد در دوران باردای، خونریزی بش از حد و یا خونریزی لخته ای در دوران قاعدگی، خون ریزی خارج از دوران پریود و هر چیز مشکوک در این مورد باید برای جلوگیری از عواقب بعدی بررسی شود.
- دارا بودن سندرم تخمدان
- مشکلات هورمونی
- ترشحات غیر طبیعی از واژن
- مصرف بیش از خد دخانیات و مشروبات الکلی
- برخی از بیماری های مقاربتی
بیشتر بدانید >> درمان نازایی با IVF
علائم نازایی در مردان
مردانی که مشکلات هورمونی دارند ممکن است به ناباروری هم مبتلا باشند. نشانه های مشکلات هورمونی می تواند در رویش موهای زائد بدن و با عمکرد جنسی فرد مشخص شود. همچنین افراد مبتلا به برخی از بیماری هایی نظیر واریکوسل ممکن است به ناباروی مبتلا باشند. برخی دیگر از علائم ناباروری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات در انزال:
- مشکلاتی مانند انزال زودرس، انزال معکوس یا عدم توانایی در انزال میتواند نشانهای از مشکلات ناباروری در مردان باشد.
- تغییرات در حجم و قوام مایع منی:
- کاهش حجم مایع منی یا تغییرات در قوام آن میتواند نشاندهنده مشکلات تولید اسپرم یا انسداد در مسیرهای تناسلی باشد.
- درد یا تورم در ناحیه تناسلی:
- درد، تورم یا تودههای غیرطبیعی در ناحیه بیضهها میتواند نشانهای از مشکلاتی مانند واریکوسل یا عفونتهای بیضه باشد که ممکن است بر تولید اسپرم تأثیر بگذارد.
- اختلالات هورمونی:
- کاهش میل جنسی یا مشکلات نعوظ میتواند نشانهای از اختلالات هورمونی مانند کاهش سطح تستوسترون باشد که بر باروری تأثیر میگذارد.
- عفونتهای تناسلی:
- عفونتهای تناسلی مانند اپیدیدیمیت یا اورکیت میتواند منجر به مشکلات ناباروری در مردان شود.
- سابقه جراحی یا آسیبهای تناسلی:
- جراحیهای قبلی یا آسیبهای جسمانی در ناحیه تناسلی میتواند به مشکلات ناباروری منجر شود.
سایر علائم نازایی در مردان:
- رسیدن صدمه به بیضه ها
- مصرف بیش از حد مشروبات الکلی و دخانیات
- ایجاد درد و ناراحتی در ناحیه بیضه ها
- دارا بودن مشکلات جنسی
- قرار داشتن در معرض مواد شیمیایی
وجود اختلالات واریکوسل، فتق، اپیدیدیمیت، پیچ خوردگی و یا ورم بیضه از جمله علائم نازایی در نوجوانی در مردان است.
همه چیز درباره ناباروری
ناباروری به حالتی تلقی می شود که یک سال رابطه جنسی مکرر را تجربه می کنید. از روش های جلوگیری استفاده نمی کنید و باردار نشده اید. علل ناباروری در 30 درصد مواقع مشکلات زنان و در 30 درصد مشکلات زوجین و در باقی مواقع دیگر مشکلات است. که مشکلات مردان نیز در این احتمال بررسی می شود. توصیه می شود اگر در سن بالای 35 سال به سر می برد و قصد بارداری دارید، در صورت 6 ماه تلاش ناموفق برای انجام آزمایش های لازم و درمان به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
✅ اگر ریشه مشکل در فرد شناخته شده شود، با انجام آزمایشات لازم روند درکان آغاز می شود. در غیر این صورت به ریشه یابی علت پرداخته می شود که این مرحله هم شامل انجام آزمایش های گوناگون است.
بیشتر بدانید >> نقش تیروئید در ناباروری
شایع ترین علت نازایی در زنان چیست؟
همانطور که در بالا به آن اشاره کردیم، نازایی در زنان ممکن است به علت های مختلف ایجاد شود. اما برخی از دلایل آن در بانوان شایع تر است. برخی از این دلایل به شرح زیر است:
- افزایش سن: بالا رفتن سن در بانوان می تواند یکی از اصلی ترین عوامل نازایی باشد. چرا که با بلا رفتن سن قدرت باروری در خانم ها کاهش می یابد.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک: تنبلی تخمدان یکی از علل ناباروری در خانم ها است.
- آندومتریوز: علائم ایمن بیماری می تواند به قدری نامحسوس باشد که فرد متوجه آن نشود. این بیماری به علت رشد بافت آندومتر در مکان های نا به جا ایجاد می شود.
بیشتر بخوانید >> علل و درمان آندومتریوز
به غیر از موارد یاد شده در بالا، مواردی نظیر عدم مصرف دخانیات و مشروبات الکلی و همینطور ورزش روزانه می تواند تاثیرات مثبت بر روی باروری زنان داشته باشد. کمبود وزن یا چاقی بیش از حد، وجود بیماری های زمینه ای، مرصف برخی از دارو ها ممکن است باروری در زوجین را کاهش دهد.
همچنین انسداد لوله فالوپ یکی ازاصلی ترین دلایل ناباروری در زنان است. که یکی از عوامل اصلی آن آندومتریوز است. آسیب دیدن و یا مسدود شدن آن می تواند در اثر دیگر موارد نظیر جراحی قبلی شکم و با بیماری التهابی لگن به وجود آمده باشد.
باردار نشدن بی دلیل
گاهی اوقات پیش می آید جواب همه آزمایش ها برای باروری زوج طبیعی است. مدت زمان تلاش برای باردار شدن در این مواقع نقش پررنگی دارد. اگر حداقل 6 ماه برای بارداری تلاش کرده اید اما تلاش شما موفق نبود، بهتر است به متخصص زنان مراجعه کنید. در صورت ناباروری انجام آزمایش های لازم هم برای مرد و هم برای زن الزامی است. با این حال تحقیقات نشان می دهد تقریبا 30 درصد از زوج های نابارور ممکن است از دلیل عدم باروری خود مطلع نشوند. با این حال درمان های لازم برای باروری می تواند در هر زمان مشکل را برطرف کند. اگر بیشتر از یکسال است که اقدامات شما برای بچه دار شدن نتیجه ای نداشته است، حتما برای شناسایی علت و درمان اقدام کنید. چرا که ممکن است زمان برای شما اهمیت داشته باشد.
همچنین اگر داروی خاصی مصرف می کنید و یا بیماری های زمینه ای دارید، حتما تحت مراقبت ها یقبل از بارداری زیر نظر متخصص زنان و زایمان قرار بگیرید.
سخن آخر
روش های قطعی درمان ناباروری علی الخصوص در سال های اخیر به زوج های زیادی در درمان کمک کرده است. در طب نوین امروز، علت نازایی هر چه باشد با مراجعه به متخصص زنان و زایمان و انجام اقدامات لازم می توان بچه دار شد. علائم نازایی به طور قطعی قبل از ازدواج و بدون انجام آزمایشات مشخص نیست. چرا که ممکن است علت اختلالات به وجود آمده هم مرد و هم زن باشد. بعد از ازدواج نازایی با روش های مختلف قابل درمان است.
0 دیدگاه